Stressmestring

Meditasjon er en utmerket måte å forberede oss på å takle hverdagens stress og jag. Det passer dog ikke alltid å sette seg ned å meditere om du befinner deg i støyende omgivelser på et kjøpesenter eller foran pc'en blant kolleger på kontoret.

Når vi stresser har vi en tendens til å puste hurtigere og overfladisk med brystet istedenfor magen enn når vi er avslappet. Ved å fokusere på åndedrettet kan du faktisk roe ned sinnet og kroppen. Her er en enkel metode du kan benytte deg av nær sagt uansett hvor du befinner deg eller hvor mye tid du har til rådighet.

Stressmestring

"Førstehjelp" mot stress

1. Sitt eller stå. Det spiller ingen rolle om du sitter på en benk i parken, eller på kontorstolen på jobben. Rett deg opp i ryggen slik at du får en naturlig kurve i korsryggen. Vend blikket rett fremover med armene hengende løst ned langs sidene. Legg begge hendene på magen, og slapp av i skuldre og nakke. Kjenn at hodet er helt fritt.

2. Trekk pusten rolig inn via nesen mens du sakte teller til 5. Kjenn etter med hendene at mellomgulvet løfter seg når du puster inn (for at øvelsen skal ha noen effekt er det viktig at du puster med magen, og ikke med brystet).

3. Hold pusten mens du teller til 5.

4. Pust ut med munnen mens du teller til 5.

5. Kjenn etter om det er noen kroppsdeler som føles mer anspente enn resten av kroppen. Vend oppmerksomheten mot disse områdene og forestill deg hvordan det ville ha føltes om de var fullstendig avslappet. Legg merke til hvordan blodet strømmer til de kroppsdelene du fokuserer på, og får anspente muskler til å slappe av.

6. Fortsett å pust på denne måten samtidig som du løsner spenninger i kroppen. Gjenta 5 ganger.