Test deg selv: Hvor stor kontroll har tankene over deg?

For å bli bevisst hvor lite kontroll du har over den indre dialogen som til enhver tid surrer og kverner i hodet ditt, kan du forsøke følgende lille eksperiment.

Oppgaven i denne testen er enkel. Alt du skal gjøre er å ikke tenke noen tanker i 2 minutter. Lett eller hva?

Da setter vi igang:

1. Sett deg i en stol.
2. Still en stoppeklokke på 2 minutter.
3. Start klokken, og stopp tankevirksomheten helt frem til klokken ringer.

Hvordan gikk det?

Oppgaven var jo tilsynelatende enkel nok.

Eller snek det seg inn noen små tanker likevel?

De første 5 sekundene går greit.
Du konsentrerer deg om å ikke tenke.
Ikke tenk. Ikke tenk. Ikke tenk.
Simsalabim - som tryllet ut av en hatt dukker plutselig en tanke opp:
- Hva skal jeg ha på meg på møtet i morgen?
Hæ, hvor kom den tanken fra? Jeg har ikke bestemt meg for å tenke på dette nå!
Det kan ikke være mye igjen av de 2 minuttene, så du tar deg sammen.
Ikke tenk. Ikke tenk. Ikke tenk. Ikke tenk. Ikke tenk.
Akrakadabra - poff, så dukker en ny tanke opp:
- Tenk om møtet i morgen går dårlig?

Sinnet ditt produserer tanker på autopilot

Hvilken lærdom kan vi trekke ut fra denne testen? Jo, sinnet produserer fortløpende nye tanker hele tiden - selv når du bestemmer deg for å skru av tankevirksomheten.

Ikke bare det. Hvilke tanker som kommer til å dukke opp vites heller ikke. Du kan jo teste dette selv også: Hva kommer du til å tenke på om 2 minutter? Vet du svaret?

Gjennomsnittsmennesket tenker opp mot 60 000 tanker i døgnet

Forskere har anslått at vi tenker opp mot 60 000 tanker i døgnet. Det er 2500 tanker i timen, eller litt i overkant av 40 tanker i minuttet. Trekker vi fra de timene vi sover blir tallet enda høyere.

Forskerne gjorde flere oppdagelser - 95% av tankene var tanker vi hadde tenkt før. Tankene som kverner kontinuerlig er med andre ord omtrent de samme tankene som kvernet i hodet i går. Enda verre, forskerne fant også at aller fleste tankene var av negativ karakter!

Så med mindre du er blant de superpositive iblant oss, så hoster altså sinnet opp bekymringer, anger, skyldfølelse, frykt og annet tankemessig makkverk på løpende bånd som en gammel platespiller med hakk i plata. Hvordan kan jeg få fred for denne endeløse kverna?

Bli en observatør i ditt eget sinn

Som tidligere nevnt dukker altså tanker opp av seg selv utenfor vår bevisste kontroll. Selv om du sier til deg selv at du skal skru av den negative tankestrømmen, vil disse tankene fortsette å dukke opp igjen og igjen som en uinnvitert gjest. Med mindre...

Du slutter å vise de uønskede tankene interesse.

En tanke som dukker opp jevnlig i hodet ditt vil nemlig fortsette å returnere så lengde du identifiserer deg med den og viser den interesse.

En stor del av det meditasjon handler om, er å innta en observatørrolle i sinnet istendenfor å bare flyte med og automatisk reagere på alle tankene som kontinuerlig strømmer på. Være fullstendig til stede i nået og observere hva som skjer rent fysisk rundt deg og ikke minst hva som foregår på innsiden i på det mentale planet.

Når du begynner å observere tankene dine istedenfor å automatisk reagere på dem, vil du oppdage at de med samme får mye mindre makt over deg. Du vil også oppdage at nesten alle tankene som dukker opp enten omhandler fortiden (gjerne noe du skulle ha gjort annerledes) eller fremtiden (bekymringer for noe som skal skje), og svært sjelden det som skjer akkurat nå. Selv om nået er det eneste øyeblikket du noen sinne kommer til å befinne deg i.