Oppmerksomhetstrening

Oppmerksomhetstrening, eller "mindfulness", handler om øve seg på å være fullstendig tilstede i nået. Fokusere på det du gjør, tenker, føler eller hører akkurat nå. Uten å vurdere om opplevelsen er positiv eller negativ.

Siden pusten alltid foregår i nået, er av de enkleste øvelsene du kan gjøre å vende oppmerksomheten mot åndedrettet. Kjenn og hør lyden av pusten når den kommer inn gjennom nesen, fyller magen og lungene, og kommer ut gjennom munnen.

Observer tankene dine. Er du av typen som føler at tusen tanker raser jeg gjennom hodet til enhver tid? Se for deg at du er en passiv tilskuer i ditt eget sinn. Ikke forsøk å styre tankene som "popper opp", men ganske enkelt observer dem på en objektiv måte. Etter en stund vil du oppdage at den konstante tankestrømmen begynner å avta.

Gjør noe fysisk som å f.eks. å gå en skitur. Forsøk å bli i et med det du gjør. Observer omgivelsene. Hør lyden fra skiene når de beveger seg mot underlaget. Kjenn følelsen av den friske vinterluften mot kinnene dine.

I nået finnes ingen angst, frykt, bitterhet eller stress

Vend oppmerksomheten mot det som skjer i kroppen.

Når du går en spasertur. Foten, når den løftes opp fra bakken i det du tar et skritt. Foten, når den berører og tar imot tyngen av kroppen når den står på bakken igjen. Vinden som berører huden din.

Vannet som møter huden din når du dusjer. Fingrene som berører håret når du gnir shampoo inn i hodebunn og hårstrå. Fotsålene som fordeler tyngen av kroppen din mot bunnen av dusjkabinettet.

Fingrene, idet de trykker tastene inn og ut på tastaturet når du jobber på datamaskinen. Pusten, som får mellomgulvet ditt til å heve og senke seg samtidig som du skriver. Ryggen som lener seg mot ryggstøtten på kontorstolen.

Ved å vende oppmerksomheten mot opplevelsen din, forankres sinnet i nået. Selv om det er mye som må være gjort før det viktige jobbmøtet i morgen, finnes det ikke noe stress og engstelse i sinnet så fremt din fulle og hele oppmerksomhet befinner seg her og nå. Oppgavene som må gjøres, vil likevel bli gjort.

Ved å vende oppmerksomheten mot opplevelsen din, vil ikke det du gjorde feil i går plage deg.

Mens du observerer hånden din som beveger seg gjennom det varme vannet når du vasker kopper, vil kanskje tanker om fortid og fremtid dukke opp. Det er greit. Observer følelsen og reaksjonen tanken skaper i kroppen din. Ikke bedøm om denne reaksjonen er bra eller dårlig. Bare observer den som om du var en nøytral tilskuer.

Ved å praktisere minfulness over tid, vil du kultivere evnen til å skape en distanse mellom tankene som hele tiden popper opp og ditt egentlige jeg. Du vil ikke lenger reagere og leve deg inn med full intesitet i alt som om du var en viljeløs zombie på autopilot.

Da vil du kunne oppleve hvor fantastisk livet kan være - her og nå.