Hvorfor er det sånn at noen ganger går alt lett? Gode løsninger og ideer kommer uten anstrengelse. Du klarer å konsentrere deg. Oppgaven du holder på med går som en lek. Du er avslappet, men likevel fullt fokusert. Du er i flytsonen.
Mens andre ganger, stilt ovenfor de samme oppgavene – går alt fullstendig på tverke. Du klarer ikke å konsentrere deg. Tankene flyr fra det ene til det andre. Den lille kritiserende stemmen bakerst i hodet minner deg på konsekvensene dersom du feiler. Men det gjør ikke saken bedre. Snarere tvert imot. Pulsen stiger. Du stresser. Alt blir feil.
Hjernen din består av millioner med hjerneceller kalt nevroner, som bruker elektriske signaler for å kommunisere med hverandre. Summen eller mønsteret av denne elektriske aktiviteten kan registreres og måles ved å bruke et Elektroencefalogramapparat (EEG). Spenningsforskjellene som registreres har vist seg å ha en bølgelignende natur, og kalles derfor bare for "hjernebølger" av nevrologer og hjerneforskere.
Forskerne har delt disse bølgene inn i 4 ulike nivåer, hver med sine særegne karakteristikker og egenskaper:
Betanivå - 13 til 36Hz (sykluser per sekund) – Aktiv våken tilstand. Dette er tilstanden de fleste befinner seg i mesteparten av tiden. Oppgaver som krever at du er årvåken, og kan ta kritisk stilling til ulike spørsmål egner seg best når du er i beta. Jo «hardere» du tenker på noe, stresser eller er redd, jo høyere blir betabølgene.
Alfanivå - 8 til 12Hz (sykluser per sekund) – Våken med fysisk og psykisk avslappet tilstand. "Flykt eller kjemp-responsen" og "den indre stemmen" som sammenligner og kritiserer er betydelig dempet i forhold til i beta. Færre tanker og inntrykk bearbeides på samme tid. Sinnet er rolig. Det er lettere å konsentrere seg om en og samme tanke over tid. Informasjon mellom venstre- og høyre hjernehalvdel flyter lettere. Læring og kreative oppgaver går lett når du befinner deg i alfanivået.
Thetanivå - 4 til 7Hz (sykluser per sekund) – Tilstand av svært dyp avslapping eller lett søvn.
Deltanivå - 0,5 til 3Hz (sykluser per sekund) – Dyp søvn.
Enten du vil frigjøre deg fra negative tanker som kverner i hodet, stress eller trenger fokus og konsentrasjon til eksamenslesning er det supernyttig å vite hvordan du "skrur hjernen" inn på riktig kanal – alfanivået.
Mesteparten av dagen befinner vi oss nemlig på en helt annen frekvens, nemlig beta. Bare i små perioder er vi innom alfa. F.eks. Skjer det naturlig like før du sovner om kvelden og akkurat idet du våkner om morgenen. Kanskje svinger du såvidt innom alfa mens du lytter til et klassisk musikkstykke på radioen, på slutten av et langt deilig bad eller på slutten av en rolig spasertur i vakre omgivelser.
Du har sikkert opplevd å ha sittet i lang tid med en vanskelig oppgave eller problemstilling uten tilsynelatene å komme noen vei. Det var nesten som jo mer du forsøkte å konsentrere deg, jo vanskeligere ble det. Tilslutt ga du opp. Senere på kvelden gikk du en lang tur for å få noe annet å tenke på, eller du tok deg en god varm dusj – og vips mens du drev og sjamponerte håret, så var løsningen der! Det var akkurat som om den kom ingensteds fra. Som du sikkert har gjettet, du var sannsynligvis i alfa.
En av de tidligste og mest omfattende studiene på hjernebølger og meditasjon etter at nevrologen Hans Berger gjorde verdens første EEG-måling i 1929, ble utført på 1960-tallet av de Japanske psykiaterne Akira Kasamatsu og Tomio Hirai. S
Studien involverte 16 svært erfarne zenbuddist-prester og 32 av deres elever. EEG-målingene ble foretatt mens studiedeltagerne mediterte. EEG-utskriften til den den første gruppen, elever på "nybegynnerstadiet" med kun 1 til 5 års trening i Zazen-meditasjon (den tradisjonelle Zenbuddistmeditasjonen), viste en jevn strøm med alfabølger – også når testpersonene hadde øynene åpne.
Den andre gruppen viderekommende elever, med inntil 20 års meditasjonstrening, hadde alfabølger med enda lavere hertz (sykluser per sekund) enn den første gruppen.
EEG-utskriftene til den tredje gruppen, som besto av de 16 læremestrene , som alle hadde mer enn 20 års meditasjonserfaring, viste både alfabølger og thetabølger.